ma. feb 26th, 2024

Scripting wordt in tegenstelling tot programmeren vaak gebruikt om routines uit te voeren.

Powershell is de scripting taal van Microsoft en er is heel veel informatie online te vinden. Dus ik ga hier niet alles uitleggen, maar ik wil hier de basis behandelen wat je eigenlijk op alles kunt toepassen. Powershell is standaard aanwezig in Windows. Ik leg het hier een beetje uit, maar er zijn zoveel verschillende manieren. Zo kun je commando’s en parameters volledige uitschrijven, maar je kunt te ze ook afkorten. Ik vertel hier eigenlijk hoe ik het doe.

Je hebt modules en plugins die je kunt laden die een standaard set aan commando’s bevatten voor een bepaald product. Maar dit heb je in het begin niet nodig om de basis te leren kennen.

Opstarten van powershell. Ga naar het start menu van Windows en type in: powershell.exe

Je kunt gewoon kladblok gebruiken om scripts te maken, maar mijn voorkeur geef ik aan Notepad++. Powershell commando’s kun je uitvoeren vanuit de shell, maar je kunt ook scripts maken. Deze scripts hebben de extensie .ps1

Het afmaken een commando kun je de <TAB> knop gebruiken. Dus als dit in typed: get-child<TAB> en dan zal de regel worden afgemaakt als get-childitem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *