zo. jul 14th, 2024

Ik heb een Chromebook, deze draait het besturingssysteem ChromeOS van Google. Voor veel mensen kan dit een reden zijn om het niet te nemen, omdat Google al zoveel van je weet en nog meer wil weten. Dit is voor mijn persoonlijk geen probleem.

ChromeOS heeft wel wat dingen waar je aan moet wennen en sommige dingen zijn niet mogelijk. Alle apps draaien in een soort van container, dit houd in dat applicaties andere geïnstalleerde applicaties niet kunnen zien, maar applicaties kunnen ook niet het netwerkscannen. Een applicatie mag alles binnen zijn eigen container, maar daar buiten mag het niks. Het grootste voordeel hier van is dat applicaties en installatie hiervan het systeem niet zal aanpassen en/of beschadigen. Een virusscanner is tot op heden niet noodzakelijk voor ChromeOS, dit vanwege de net beschreven reden.

Maar ik heb Logitech HUB afstandsbediening en deze is helaas niet te configureren via de Chromebook, want de Logitech app kan de HUB niet vinden omdat de applicatie in een container draait.

Het zelfde geld voor netwerk scanners zoals Fing, dit is een zeer handige tool, maar totaal onbruikbaar op een Chromebook.

Updates, zowel van het OS als van de Apps, gaat behoorlijk simpel. De nieuwe versie van OS wordt op de achtergrond geïnstalleerd en er wordt alleen om een reboot gevraagd en binnen 1 minuut heb je de nieuwe versie draaien. Zo snel en tot nu toe zonder problemen. Het opstarten van de tablet/laptop gaat erg snel, binnen een paar seconden is het device opgestart, maar ik klap hem eigenlijk altijd dicht, waardoor hij binnen no-time weer te gebruiken is.

Nu zijn er ook een aantal andere dingen wennen het toetsenbord zit anders in elkaar. Je hebt b.v. geen ‘F’unction toetsen meer, maar ook de DEL knop is weg hiervoor gebruikje ALT+Backspace .

Dit zijn een aantal handige toetsencombinaties: link naar Google

Ik gebruik veel de Linux omgeving die er standaard op staat. Ik draai hier b.v. een webserver op om dingen te testen en te ontwikkelen. Maar je kunt hier heel veel mee doen, waaronder Linux applicatie draaien op je ChromeOS omgeving. Zoals Microsoft Visual Studio Code, deze installeer je in Linux en dan heb ik in Chrome OS een Grafische applicatie.

Ondanks deze nadelen, ben ik wel blij mijn Chromebook. Het werkt namelijk stabiel en snel.

Linux AppStore 😀
Actieveer Linux en installeer daarne deze 2 Linux AppStores

Install KDE Discover – sudo apt install plasma-discover
Install Gnome Software – sudo apt-get install gnome-software gnome-packagekit

apt update

Reboot je chromebook, want anders zijn de appstore niet gevuld

Je zie nu in het Chromebook menu: App Center en Software

Settings
chrome:/extensions = browsers add-ons
chrome://system = systeem info

Toetsencombinaties
In Chrome ALT + Ctrl + T = Opent Crosh, the Chrome OS developer shell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *